Bergvärmebrunn eller energibrunn
Rätt dimension och val av rätt bergvärmepump beräknas från hushållets totala energibehov för uppvärmningen. Saker som man beaktar i beräkningen är bl.a. husets tidigare energibehov ifall det är frågan om byte från ett annat system, antalet personer i hushållet, varmvattenförbrukningen samt husets byggnadsår. Vi på TECHEAT räknar också med hur mycket energi vi kommer att få ur energibrunnen utifrån data vi samlat från olika platser runtom i Finland. T.ex. i Lappland där det är kallare krävs det ett litet djupare borrhål.
Bergvärme
Borrbrunn eller energibrunn?
Det vanligaste sättet att hämta upp energi från marken är genom en borrbrunn som man monterar en kollektor i. En borrbrunn som används för detta ändamål kallas oftast energibrunn.
Vilka är fördelarna med en energibrunn?
Om vi jämför med till exempel en markslinga är fördelarna med en energibrunn många. En av de främsta fördelarna är driftsäkerheten. En energibrunn tar även mindre utrymme än markslinga. Dessutom är en rätt dimensionerad energibrunn i princip en oändlig källa till energi.
Hur mycket kan du spara genom att byta till bergvärme?
”Med vår bergvärmeräknare kan du enkelt räkna ut hur mycket just du kan spara genom att byta till bergvärme.”
Utrymmeskrav vid borrning av en energibrunn?
Borrningen utförs med en borrigg och tryckluftsdriven sänkhammare. En praktisk sak man behöver tänka på om man vill låta borra en energibrunn är att entreprenören behöver komma in på tomten med ett relativt utrymmeskrävande maskineri.
Själva borrningen kräver en stor kompressor som är monterad på en lastbil. Lastbilen är vanligen runt 13 meter lång och väger ungefär 30 ton. Kompressorlastbilen kan vid behov placeras cirka 40 meter från borrplatsen. Borriggen väger vanligtvis runt åtta ton och den behöver en tre meter bred väg fram till borrplatsen samt ungefär fem meter arbetsutrymme kring själva borrhålet.
Vid borrningen behöver man också en container för uppsamling av borravfallet. Containern kan placeras cirka 20 meter från borrplatsen och kommer att väga runt tio ton efter att borrningen är klar. Då man borrar kan det även komma vatten från borrhålet, vattnet behöver pumpas ut ur containern innan man hämtar den. Vattnet är inte skadligt för miljön, men det innehåller små stenpartiklar vilket gör det lite grått till färgen. Det rekommenderas att vattnet pumpas ut i ett dike med bra avrinning och inte direkt till kommunens avloppsnät, eftersom stenpartiklarna kan orsaka skador eller stockningar.