energiakaivo
Energiakaivo on investointi, jonka suuruuden määrittää tietyt avainluvut, näistä yksi on energiakaivon syvyys. Lämmitykseen tarvittava kokonaisenergiantarve määrittää lämpökaivon syvyyden sekä maalämpöpumpun valinnan. Energiantarpeeseen vaikuttavat mm. asujien määrä, lämpimän veden kulutus sekä talon rakennusvuosi. Me TECHEATilla laskemme myös kaivosta saatavan energiamäärän eri puolelta Suomea keräämiemme porausraporttien perusteella. Esimerkiksi Lapissa keskimääräistä kylmemmän ilman vuoksi energiakaivojen täytyy olla hieman syvempiä.
Kaikki aiheesta maalämpö
Maalämpökaivo vai maa-/vesistöpiiri
On olemassa eri vaihtoehtoja kuinka lämpöpumpulle saadaan energiaa, maalämpökaivot sekä maahan tai vesistöön asennettavat lämmönkeruuputkistot eli keruupiirit (maapiiri ja vesistöpiiri). Energiakaivo vaatii huomattavasti vähemmän tilaa kuin maa- tai vesistöpiiri. Normaalisti maapiiri tarvitsee 2-3 kertaa pidemmän piirin kuin mitä energiakaivo tarvitsee, koska keskimääräinen lämpötila on huomattavasti korkeampi alhaalla maan sisällä kuin maan pinnalla. Esimerkiksi 200m maalämpökaivo vastaa siis 800-1200m maapiiriä!
Mitkä ovat energiakaivon edut?
Maapiiriin verrattuna energiakaivossa on monia etuja. Yksi ensisijaisista eduista on sen käyttöturvallisuus. Lämpökaivo vie myös vähemmän tilaa kuin maapiiri. Lisäksi oikein mitoitettu lämpökaivo on periaatteessa loputon energianlähde.
Maalämpö ja rakennuslupa, mitä vaaditaan?
Tilan tarve maalämpökaivon porauksessa?
Poraus tehdään porauslaitteella ja paineilmavasaroilla. Maalämpökaivon porauksessa on hyvää pitää yksi tärkeä käytännön asia mielessä. Kone, jolla poraus suoritetaan, on suhteellisen suuri, joten tontilla on oltava riittävästi tilaa, jotta kaivo saadaan porattua.
Varsinainen poraus vaatii suuren kompressorin, joka on asennettu kuorma-autoon. Kuorma-auto on yleensä noin 13 metriä pitkä ja painaa noin 30 tonnia. Kompressorilla lastatun kuorma-auton voi tarvittaessa sijoittaa noin 40 metrin päähän porauspaikalta. Porauslaite painaa noin kahdeksan tonnia ja se tarvitsee kolme metriä leveän reitin porauspaikalle ja lisäksi noin viisi metriä työskentelytilaa porausreiän ympärille.
Poratessa tarvitaan myös säiliö porausjätteen keräämistä varten. Säiliö voidaan sijoittaa noin 20 metrin päähän porauspaikalta. Se painaa noin 10 tonnia porauksen jälkeen. Porauksen aikana reiästä voi myös tulla vettä. Tällöin vesi täytyy pumpata ulos säiliöstä ennen sen poisvientiä. Vesi ei ole haitallista ympäristölle, mutta se sisältää pieniä kivihiukkasia, jotka tekevät sen värin hieman harmaaksi. Vesi on suositeltavaa pumpata maastoon jossa on hyvä kuivatus eikä suoraan kunnan jätevesiverkkoon. Kivihiukkaset voivat aiheuttaa putkistoihin vaurioita tai tukoksia.
Lue oppaasta, kuinka asuntoyhtiöt voivat säästää valitsemalla maalämmön. Tasaamalla ilman virtausta, sekä hyödyntämällä poistoilman lämmöntalteenottoa ja lämpöpumppua, ostetun energian käyttöä voidaan vähentää jopa 40 %. Tulemme ilmaiseksi kertomaan teille lämmityksen ja jäähdytyksen periaatteista.
Asiakaslupauksemme
Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.
Kattilat ja kaukolämpö:
Maalämmön hinta saneerauskohteelle
Lopullinen hinta koostuu useista eri tekijöistä, jotka ovat aina tapauskohtaisia. Jos talossa on jo ennestään vesilämmitysjärjestelmä, tarvitset vain maalämpöpumpun ja energiakaivon korvaamaan vanhan lämmitysmuodon. Maalämpöpumpun hinta valmiiksi asennettuna on 8500 – 11 000 euron välillä riippuen lämpöpumpusta ja siitä kuinka paljon lämmintä vettä tarvitaan. Energiakaivo maksaa noin 4500 – 6500€ sisältäen maaputkien vetämisen ja asentamisen tekniseen tilaan. Eli kaikkine asennuksineen maalämpöön siirtyminen tulee maksamaan noin 13 000 – 17 500 € avaimet käteen periaatteella. Oikein mitoitetut maalämpöratkaisut kestävät vuosikymmeniä ja on näin järkevä investointi.