Maalämpö vs. kaukolämpö
Kaukolämpö, maalämpö vai kummatkin? Kaukolämmön energiahinnat ja peruskustannukset ovat kasvaneet usean vuoden ajan, osittain siksi, että kaukolämmön jakeluverkko alkaa olla vanha ja kaipaa koko ajan enemmän huoltamista sekä koska useimmat kaukolämmönvaihtimet alkavat nekin olla vanhentuneita. Tämä aiheuttaa kuluja, joihin taloyhtiöt eivät voi itse vaikuttaa.
Teemme päätöksen tekemisen sinulle helpoksi.
Vaikka vanhemmanpuoleisen kaukolämpöjärjestelmän hyötysuhde saattaakin olla hieman heikompi, useimmiten kaukolämmittäjä saa hyödynnettyä ostamansa energian sataprosenttisesti. Maalämpöpumppujen hyötysuhde on 300—400 % ostetusta energiasta eli toisin sanottuna ostaja saa 3—4 kertaa enemmän energiaa kuin mistä hän maksaa. Koska hyötysuhde on parempi, sähköntoimittajien kilpailuttamisesta on myös enemmän hyötyä kuin kaukolämmön toimittajien kilpailuttamisesta. Maalämmön valitsevan taloyhtiön lämmityskulut eivät myöskään ole riippuvaisia yhdestä, monopoliasemassa olevasta lämmöntoimittajasta.Vaihtaminen kokonaan maalämpöön on todella suuri investointi. Jos vuoden kylmimpinä päivinä on kaiken lisäksi tarvetta turvautua sähkölämmitykseen (sähkö on tehokkain tapa hyödyntää maalämpöä), myös käytössä oleva sähköliittymä voidaan joutua vaihtamaan suurempaan. Maalämpöjärjestelmä voi toimia rakennuksen ainoana lämmitysjärjestelmänä, jolloin se kattaa useimmiten 65—75 % lämmitystehontarpeesta sähkökattilan hoitaessa loput. Tällainen ratkaisu säästää lämmityskuluja 50—70 % ja maksaa itsensä takaisin 10—15 vuodessa, riippuen sähkön hinnasta ja kaukolämmön peruskustannuksista.
Kaukolämpö, näin sitä kannattaa hyödyntää järjestelmässä.
Maalämpöjärjestelmissä voidaan hyödyntää tehokkaasti myös kaukolämpöä. On esimerkiksi mahdollista hoitaa osa lämmitystarpeesta maalämpöpumpulla ja jättää jäljelle jäävä osuus sekä käyttöveden lämmitys kokonaisuudessaan kaukolämmön harteille. Vaikka tällaisessa ratkaisussa maalämpö kattaa noin 50 % lämmitystehontarpeesta, sen itse energiantarpeesta kattama osuus on kuitenkin suurempi. Tällä tavoin taloyhtiöt voivat pienentää kaukolämmön peruskustannuksia ja olla vähemmän riippuvaisia kaukolämpöyhtiöiden hintojen muutoksista. Jos talot lämmitetään kokonaan maalämpöpumpuilla, investointikustannukset jäävät huomattavasti alhaisemmiksi ja rahansa saa todennäköisesti takaisin 5—10 vuodessa.
Kokeile laskuriamme niin näet, kuinka paljon voit säästää maalämpöön vaihtamalla!