Lämpöpumpun vaihto

Lämpöpumppu lämmittää taloasi ja tuottaa samalla lämmintä käyttövettä. Lämpöpumput ovat pitkäikäisiä, eivät kuitenkaan ikiliikkujia. Lämpöpumpun käyttöikä riippuu monista eri tekijöistä ja olosuhteista. Seuraavaksi käydään läpi joitain toimenpiteitä, joilla voidaan vaikuttaa lämpöpumpun käyttöikään.

Kaikki aiheesta lämpöpumput

Milloin lämpöpumppu kannattaa vaihtaa?

Lämpöpumppu olisi hyvä huoltaa 1-2 vuoden välein. Pienet korjaukset, kuten anturit, kiertovesipumput korjataan huoltojen välillä tarvittaessa. Isompien korjausten, esimerkiksi kompressoreiden, tai lämmönvaihtimien kohdalla on hyvä miettiä vaihdon kannattavuutta, mikäli lämpöpumppu on yli 10 vuotta vanha. 

Käytössä olevan lämpöpumpun vaihtamista toiseen lämpöpumpputyyppiin, on syytä harkita siinä vaiheessa, kun vanha lämpöpumppu alkaa olemaan arvioidun käyttöikänsä loppupuolella. Lämpöpumpputeknologia etenee kiihtyvällä vauhdilla ja uusilla lämpöpumpuilla on luultavasti huomattavasti korkeampi hyötysuhde. Tämä on hyvä huomioida varsinkin maalämpöpumpuissa.

Tekijöitä, mitkä vaikuttavat lämpöpumpun ikään

Lämpöpumpun kompressorin hyötysuhteeseen vaikuttaa energialähteen lämpötila. Mitä kylmempi energialähde, sitä enemmän lämpöpumpun kompressori käy. Ilmavesilämpöpumppu, joka nimensä mukaisesti ottaa energian ulkoilmasta. Hyötysuhteeseen vaikuttava ulkolämpötila vaihtelee +20 ja -20 asteen välillä. Eli mitä kylmempi ilma, sitä alhaisempi hyötysuhde. Ilmavesipumpun ulkoyksikkö lopettaa toimintansa viimeistään -25c pakkasessa. Tämän jälkeen lämmitys tehdään, joko sähkövastuksilla, tai öljy- puukattilalla. Poistoilmalämpöpumppu, ottaa energiansa poistuvasta sisäilmasta, joka on noin +20 astetta.  Poistoilmalämpöpumpussa hyötysuhdetta heikentää poistuvan ilman rajallinen energiakapasiteetti.  Maalämpöpumpussa energialähteen lämpötila on vakio noin + 2- + 7 astetta. Tämä toki edellyttää, että energiakaivo, maa- tai vesistöpiiri on mitoitettu oikein.

Ota yhteyttä, niin valitsemme sinulle sopivimman maalämpöpumpun.

On sanomattakin selvää, että oikean kokoinen lämpöpumppu toimii paremmin ja siten käyttöikä on pidempi. Lämpöpumppu ja energialähde on mitoitettava siten, että ne sopivat kulloinkin kyseessä olevaan rakennukseen ja sen energiantarpeeseen. Yli- tai alimitoitettu lämpöpumppu lyhentää tyypillisesti sen käyttöikää.

Perinteisellä On/Off pumpulla talon lämmitystarpeen määrittäminen on erittäin tärkeätä lämpöpumpun mitoituksen kannalta. Jos lämpöpumppu on mitoitettu liian suureksi, on vaarana liian lyhyet käyntiajat, eli ns. pätkäkäynti. Tämä rasittaa kompressoria tarpeettomasti ja lyhentää lämpöpumpun käyttöikää. Taajuusohjattu (inverter) lämpöpumppu säätyy tarvittavan energiatarpeen mukaan. Tämä tarkoittaa pidempiä käyntijaksoja, vähemmän käynnistyksiä, joka vähentää kompressorin kulumista ja pidentää käyttöikää.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumpulla on yleensä melko pieni tehon peittokyky, se hakee energiaa talon poistoilmasta, ts. Energialähde on rajoitettu ilmanvaihtoon, mikä tarkoittaa, että suurempi kompressori ei yleensä tarjoa parempaa tehokkuutta, koska se ei voi saada enempää vapaata energiaa energialähteestä. Tämän vuoksi poistoilmalämpöpumpun kompressorin normaali käyttöikä on noin 7–12 vuotta. Pelkästään kompressorin vaihtaminen on melkein yhtä kallista kuin koko poistoilmalämpöpumpun vaihtaminen ja tämän vuoksi koko lämpöpumppu on syytä vaihtaa, mikäli kompressori on rikkoutuessa yli 6-7 vuoden käyttöiässä. Vaihtoehto uudelle poistoilmalämpöpumpulle on vaihtaa se maalämpöpumppuun, joka varustetaan poistoilmayksiköllä. Poistoilmayksikkö lataa ylimääräisen energian energiakaivoon parantaen maalämmön hyötysuhdetta.

Asiakaslupauksemme

Suunnittelemme energiatehokkaita maalämpöjärjestelmiä, asennamme ne asiantuntijan kokemuksella ja otamme vastuun tekemisistämme jokaisen projektin kohdalla.

Ilmavesilämpöpumppu

Ilmalämpöpumppu hakee energiaa ulkoilmasta. Tästä syystä kompressoria rasitetaan huomattavasti talvella. Tästä syystä suurin osa vanhemmista ilmavesipumpuista on suunniteltu toimimaan yhdessä puu- tai öljylämmityksen kanssa. Ilmavesilämpöpumppujen tyypillinen käyttöikä on 10-15 vuotta.

Päivittäminen tehokkaampaan lämpöpumppuun vähentää myös usein kattilan tarvetta, mikä heikentää laitteiston käyttövarmuutta. Maalämpöpumpulla on parempi hyötysuhde ja pidempi käyttöikä kuin ilma-vesilämpöpumpulla, lisäksi ne vaativat huomattavasti vähemmän huoltoa, kun ilmavesipumpun ja kattilan yhdistelmä. Tätä silmällä pitäen voi olla syytä harkita vaihtoa maalämpöpumppuun, kun vanha ilmavesilämpöpumpun vaihto tulee ajankohtaiseksi.

Maalämpöpumppu

Oikein mitoitetun maalämpöpumpun käyttöikä on noin 15-20 vuotta. Valitettavasti useimmat 15 vuotta sitten asennetut lämpöpumput ovat hiukan liian pienelle tehonpeitolle, mikä lyhentää niiden käyttöikää. Vaihtaminen uuteen lämpöpumppuun, jossa on taajuusohjattu(inverter) kompressori, on yleensä järkevin vaihtoehto, kuitenkin tulisi tarkistaa, että energiakaivo on riittävän syvä.

Uudemmalla maalämpölämpöpumpulla on myös parempi hyötysuhde, mikä tarkoittaa, että se tarvitsee hieman syvemmän energiakaivon kuin vanha. Jos energiakaivojen lämpötilat ovat muuten kunnossa, voidaan asentaa suurempi invertterilämpöpumppu. Uudet inverterohjatut maalämpöpumput mittaavat kaivon lämpötilaa ja rajoittavat tarvittaessa kompressorin tehoa. Tällä estetään mahdollisesti liian matalan energiakaivon kylmeneminen. Energiakaivoon voidaan myös kytkeä viilennys. Tällä toimenpiteellä saadaan sisäilmaa viilennettyä kesällä ja samalla ladattua energiakaivoon lämpöä talvea varten. Tarvittaessa voidaan myös porata toinen energiakaivo ja kytkeä se olemassa olevan energiakaivon kanssa uuteen lämpöpumppuun.