Porakaivot
Energiakaivo ja porakaivo
Energiakaivoa käytetään sekä rakennusten lämmittämiseen että jäähdyttämiseen.
Porakaivot on puolestaan maahan porattava syvä kaivo, jota käytetään käyttöveden nostoon.
Sekä energiakaivo että porakaivo porataan samalla periaatteella, erona on ainoastaan että energiakaivoon laitetaan pumpun sijasta lämmönkeruuputket.
Energiakaivo
Energiakaivo on yksi osa maalämpöjärjestelmää. Koko maalämpöjärjestelmä sisältää siis lämpöpumpun lisäksi siirtoputkiston ja, esimerkiksi kallioon porattuun reikään asennetun, keruupiirin. Keruupiirin voi asentaa, kallioon poratun reiän lisäksi, myös vesistöön tai maaperään.
Energiakaivoksi kutsutaan porareikään asennettavaa keruuputkistoa ja siihen kuuluvia kaivorakenteita. Keruuputkessa kierrätetään lämmönkeruunestettä, joka siirtää keräämänsä energian, syvältä kallioperästä, rakennuksen käyttöön.
Porakaivo
Porakaivoja tehdään yleensä alueille, jonne kunnallista vesijohtoa ei ole vedetty. Mikäli kunnalliseen vesijohtoverkkoon ei ole mahdollista liittyä, on varmin vaihtoehto hankkia tontille oma porakaivo. Vedenkulutuksen ollessa normaalia paljon suurempi (esim. maatila), voi oman porakaivon hankkiminen olla järkevää, vaikka tontti sijaitsisikin kunnallisen vesijohtoverkoston alueella. Porakaivosta otettu vesi on halvempaa kuin kunnallisesta vesijohdosta otettu, koska vesimaksua ei tässä tapauksessa mene.
Porakaivot porataan syvälle kallioon, noin 20–120 metrin syvyyteen. Vettä löytyy yleensä viimeistään 120 metrin syvyydestä, keskisyvyys porakaivolla on noin 75 metriä. Jossakin 0-120 metrin välillä vesisuoni tulee vastaan ja vesi pumpataan kaivosta sopivalla pumpulla ylös talon päävesijohtoon.
Porakaivon halkaisija on yleensä isompi kuin energiakaivon joka yleensä on 115mm / 4,5” . Syy tähän on että energiakaivossa haluat saada keruuputket niin lähellä kallion seinäpinta kun mahdollista, kun taas porakaivossa haluat säilöidä niin iso vesitilavuus kun mahdollista sekä tarvitset tila kaivopumpulle joka asennat kaivoon.
Asennamme maalämpöä kaikkialle Suomeen, lue lisää tästä.
Paljonko säästät vaihtamalla maalämpöön?
Yleisin kysymys maalämpöön liittyen, on nimenomaan tämä. Päätimme siis tehdä laskurin jonka avulla saat vastauksen.
Älä unohda kotitalousvähennystä
Muistathan, että kotitalousvähennyksellä voit välillisesti pienentää omia kustannuksiasi huomattavasti. Vähennys myönnetään henkilölle, joka käyttää ulkopuolista palveluntarjoajaa kotiinsa, vapaa-ajan asuntoonsa tai niiden pihamaille. Erityisesti maalämpöratkaisujen osalta tämä verohyöty kannustaa siirtymään ympäristöystävälliseen energiantuotantoon.
Kotitalousvähennys tukee erityisesti maalämpöön siirtymistä, sillä maalämpöremonttiin kuuluu paljon vähennyskelpoisia töitä, kuten esimerkiksi entisen lämmitysjärjestelmän purku, energiakaivon poraus sekä uusien laitteiden asennustyöt. Kotitalousvähennyksen hyödyntäminen voi pienentää remontin kokonaiskustannuksia huomattavasti, jopa useilla euroilla.
Älä siis unohda hakea kotitalousvähennystä teettämistäsi töistä. Verohallinto arvioi jokaisen tapauksen erikseen eli tutustu asiaan tarkemmin heidän vero.fi -sivuillaan.